Brøndby Strand Parkerne – Danmarkshistoriens største renoveringsprojekt


16. juni 2014

Konkurrencen om en ambitiøs helhedsplan, som bliver danmarkshistoriens største renoveringsprojekt, blev afgjort søndag d.15. juni. Vinderteamet består af DOMUS arkitekter, BCVA, Kragh & Berglund og MOE.

Brøndby Strand Parkerne er med sine ca. 2900 boliger et af landets største boligområder. De 300.000 m2 huser i alt 8.000 beboere, hvilket svarer til indbyggertallet i en mindre dansk by såsom Tønder, Skælskør eller Faaborg. Så da vinderen i konkurrencen om en ny helhedsplan for området blev offentliggjort søndag d.15 juni, løftede man samtidig sløret for en afgørende beslutning om et byggeprojekt i milliardklassen. De fire boligselskaber, der er bygherre på projektet, kunne her kåre Team DOMUS som vinder. Ifølge dommerkomitéen er vinderforslaget ”Grønby Strand”, blevet valgt på grund af det meget høje niveau på alle dele af besvarelsen:

”Denne spænder fra den stærke idé med sammenfletning mellem by og landskab over den fine indlevede arkitektoniske behandling af det rumligt velproportionerede stræde for svage trafikanter til nye velproportionerede pladser og udfoldning af specielt højhusenes arkitektoniske potentiale.”

Helhedsplanen ”Grønby Strand”

Den arkitektoniske vision bag vinderforslaget er ifølge vinderteamet, at fornyelsen skal gå hånd i hånd med områdets eksisterende kvaliteter og halvfjerdserbyggeriets ikoniske særpræg. Som det fremgår af forslaget, er Brøndby Strand Parkerne ”fra de store planers tid – fascinerende i sin storhed, men skræmmende i sin éndimensionalitet og monotoni”. Det er derfor en af tankerne at styrke detailrigdommen i bygningsarkitekturen ved at forene det menneskelige med det systemiske.

Det nye design af de høje slanke boligtårne og den lavere boligbebyggelse kommer til at stå i et flot samspil med det omgivende naturlandskab. For at fremhæve dette møde mellem natur og byliv, omdannes de eksisterende cykel- og gangstier til åer og der udgraves en regnvandspark, der kan fungere som rekreativt vådområde. Den overskydende jord fra udgravningen benyttes herefter til at anlægge nye stier på hævede niveauer. Dette skal give et bakket og naturligt udseende landskab, der bryder med monotonien.

Det er ligeledes en ambition at området med tiden kan opnå DGNB certificering og om muligt blive en af de første bæredygtige bydele i landet. Vinderforslaget har derfor implementeret en række forslag, der skal imødekomme denne ambition. Man har herudover medtaget et fokus på klimaforandringer som ligeledes udgør en fremtidig udfordring. Udgravningen af både åer og regnvandsparken er nemlig tiltænkt at have en dobbeltfunktion, da det giver mulighed for helt at afkoble regnvandet fra kloaksystemet. En løsning der med tiden vil sikre mod effekterne af klimaforandringer, som dem København var vidne til ved de massive regnskyl i juni 2011.

Bygherre:

Brøndby Almene Boligselskab, Rheumpark, v/adm. DAB
Postfunktionærernes Andels- Boligforening, afd.8, v/adm. FA09
Tranemosegård T13 v/adm. Bo-Vest
Brøndby Boligselskab, afd. 605-608, v/adm. Lejerbo

Forventet byggesum: 3-4 mia.

 

 

 

Tilbage til oversigt


 
Jan Bo Hjelmbjerg
Markedschef
2540 0069
jbh@moe.dk