Project Description

Maritim æstetik med et kongeligt skær

Lysdesignet spiller en vigtig rolle på Harboe Bryggeriernes nye besøgscenter.

Harboe er kongelig hofleverandør. Det er derfor ingen tilfældighed, at to royale dragebåde står udstillet centralt i bryggerikoncernens nye besøgscenter, mens den afdøde Prins Henriks sidste kunstværk er opstillet på plænen foran indgangspartiet.

Men byggeriet skal samtidig afspejle et internationalt brand, hvor det danske marked kun udgør 8 % af forretningen. Man har derfor kombineret mødefaciliteter og kontorer med et showroom, der formidler virksomhedens brand og produktsortiment, hvilket ganske naturligt indebærer en loungebar.

Harboe Besøgscenter
Bygherre Harboes Bryggeri
Arkitekt PLH Arkitekter
Foto Evan Hemmingsen

Det maritime præg
Den nye tilbygning er opført i forlængelse af Harboes eksisterende hovedsæde og bryggeri ved Skælskør Fjord. Her fremstår byggeriet som et markant landemærke med de tre saddeltage, der rejser sig som et sejl ud mod vandet. Det er tænkt som en klar reference til husets maritime udstilling og Harboes mangeårige tilknytning til dansk sejlsport.

Mens vores konstruktionsingeniører har medvirket til at realisere den unikke bygningskrop, har vores lysdesignere bidraget til at tydeliggøre æstetikken.

”I promenaden langs vandet er der etableret nedbygningsarmaturer med skridsikkert glas til belysning af tagudhænget”, udtaler lysdesigner Anni Høy.

Historien frem i lyset
Det er særligt i udstillingsområdet, at vores lys-designere og arkitekterne har haft et tæt samarbejde for at skabe den helt rette atmosfære.

”Udstillingens karakteristiske loft med de mange vinkler var en meget spændende ud-fordring. For at understrege og fremhæve arkitekturen blev løsningen at montere smalle LED-linjearmaturer i alle vinkelsamlingerne. Linjearmaturerne blev leveret i speciallængder, som var nøje udregnet fra de digitale CAD-tegninger”, udtaler Anni.

Der er i det hele taget kælet for detaljerne. Væggen bag baren består af fliser med reliefvirk-ning, som bliver fremhævet af et smalt linjearmatur med RGB-effektlys. Sidst, men ikke mindst, er der indbygget kraftige kipbare downlights i loftet til highlight af de fornemme kongelige fartøjer. Som Anni konkluderer, har det skam også været et projekt lidt ud over det sædvanlige.

”Det er både inventaret og bygningen i sig selv, der skal være med til at skabe en fortælling. Det har været en sand fornøjelse at se, hvordan vores arbejde på flere måder kan understøtte den vision”.
Anni Høy
Anni HøyRådgiver
Lysdesign