Project Description

”Krystallen” er også en BIM-succes

Spæncom, MOE og Langkjær Stålbyg kan se tilbage på et vellykket samarbejde i den digitale sfære. Den fælles brug af BIM-modeller gav A/S Rødovre Centrum et hurtigere og billigere byggeri af høj kvalitet.

I efteråret 2017 slog Rødovre Centrum dørene op til Krystallen, som er den nyeste udvidelse af centeret. MOE har projekteret byggeriet i 3D og har operereret med et meget højt detaljeringsniveau, så leverandører og entreprenører kunne bruge BIM-modellerne frem for sædvanlige 2D-tegninger. Modellerne blev bl.a. benyttet af betonelementproducenten Spæncom samt Langkjær Stålbyg, der var leverandør og montør på stålet. To virksomheder, der på linje med MOE, vil være forrest i feltet inden for digitale værktøjer. Konstruktionstekniker fra Spæncom, Patrick Culleton, ser Krystallen som en god showcase for brug af 3D-modeller:

“Detaljeniveauet i 3D-modellen fra MOE er stadig til dato det bedste, jeg har set.  Processen med modellering af betonelementer til Krystallen blev lettere, da 3D-visualisering af armering og sammenbyggelighed kunne ses med det samme. Vi fik nemt identificeret og løst de problemer, man ellers ville stå med på byggepladsen. 3D-modellen fra MOE og Spæncoms model viste med lethed ‘Build before built'”.

Han bakkes op af projektleder Peder Falken-berg fra Langkjær Stålbyg:

”3D-modellen gjorde det lettere for vores tegnere at produktionsmodne stålkonstruktionerne. Detaljeringsgraden gav ligeledes vores montageafdeling en bedre forståelse for placering og sammenbygning af konstruktionen med de omkringliggende bygningsdele”.

Dynamisk byggeproces
Forretningsansvarlig i division Erhverv & Bolig i MOE, Per Munch Christensen, påpeger et andet positivt aspekt:

”Byggeprocessen ved shoppingcentre er meget dynamisk. Vi kender de overordnede rammer, men vi designer også, mens der bygges, da indretningen af lejemål foregår sideløbende. Ved brug af BIM har vi langt nemmere kunnet tilpasse os de skiftende omstændigheder. Vi har samtidig kunnet visualisere løsninger over for byggeriets parter, bygherren og mulige lejere”.

Tid, pris og kvalitet
Modellerne blev ligeledes benyttet af Aarsleff, Wicotec og JT3. Per fortæller, at samarbejdsformen har sikret, at man kunne leve op til en ret ambitiøs tidsplan. Der har været færre fejl undervejs, og alle aktører har langt nemmere kunnet planlægge arbejdet ved brug af modellerne.

”Sidst men ikke mindst har modellernes høje detaljeringsgrad gjort det nemmere for alle parter at give eksakte priser. Det har givet bygherren et forholdsvist billigt byggeri i et ellers presset marked”, afslutter Per Munch Christensen.

Krystallen i Rødovre Centrum
Samtlige ingeniørfag, byggeledelse,
bygherrerådgivning og adskillige specialistydelser
Bygherre A/S Rødovre Centrum
Arkitekt Årstiderne Arkitekter